donderdag 31 maart 2011

Covergirl

Kijk, hier staat Christine nog op de cover van de HRLM-glossy, maar in juni ben ìk dat!*)

Ja, ja, ze hebben me gevraagd!
Sterker nog, de foto is al gemaakt, vandaag op de Grote Markt.
Gaat dat zien!

*) Samen met pak 'm beet 1574 andere Haarlemmers, tegen betaling van 6 euro, bestemd voor de actie 538 voor Warchild.
Leuke actie! Klik hier voor details

dinsdag 29 maart 2011

De weg naar Callisto

Weer zo'n meeslepend boek over een simpele ziel: De weg naar Callisto van Torsten Krol. Hoofdpersoon Odell Deefus kon het broertje zijn van Perry, uit het boek Loterij. Hij heeft dezelfde denkstijl en intelligentie. Odell trekt de wereld in, van plan om zich aan te melden bij het leger. Onderweg krijgt hij autopech en komt daardoor in contact met Dean Lowry die er ietwat radicale ideeën op na houdt. Van het één komt het ander en voor hij het weet zit Odell tot zijn nek in de problemen, zoals een lijk in de vriezer en een bewusteloos geslagen gastheer. Elke keer als je denkt nu gaat het de goede kant op wordt het weer een tikje erger. Het boek leest als een trein en wordt na een luchthartig begin steeds grimmiger. Dit boek is zowel grappig, als spannend en onthutsend.
Aanbevolen!

maandag 28 maart 2011

Fris

Kijk, dat is nou eens gezellig: een kale muur opgefrist met vogeltjes.

Het adres: Gasthuisstraat tegenover de ingang van de bibliotheek.

Gemaakt door Jasper Fijnvandraat, althans, zijn website staat onder de tekening.





zondag 27 maart 2011

Zorg

Het voorwoord van het boek Zorg van Miquel Bulnes waarschuwt: Niet geschikt om mee te nemen op ziekenbezoek. En terecht, want het beschrijft de belevenissen van een chirurg in opleiding op onthullende en hilarische wijze. Behalve grappig is het zo geschreven dat je ziet hoe druk en stressvol het leven achter de schermen van een ziekenhuis is. Dat de dokters het vaak ook niet weten. Dat het slopend is om nachtdiensten te draaien op een drukke spoedeisende hulp en dat de 'überchirurgen' zich soms een god voelen.
Het verhaal is doorspekt met quotes als: 'Er bestaat een eenvoudige ezelsbruggetje om bij spoedgevallen de juiste dosering van een medicijn uit te rekenen: Geen gelul, één ampul.' En : 'Als alles wordt gedaan is dat meestal omdat niets helpt.'
Bulnes heeft zelf geneeskunde gestudeerd, dat is wel duidelijk als je dit boek leest. Wel verrassend is dat de hoofdpersoon een vrouw is.

zaterdag 26 maart 2011

Oppassen

'Omaaa..'
'Ja kind?'
'Heeft Barbie al een jurk?'
'O gut helemaal vergeten. Zullen we nù een jurk maken?
'Ja, een blauwe.'
'Ik heb geen blauwe lapjes, wel een deze rode of een zwarte met rode streepjes.'
'Nee, ik wil een blauwe jurk.'
'Nou, dat gaat niet want ik heb geen blauw lapje.'
'Maar ik wil een blàuwe jurk.'
'Volgende keer maken we een blauwe jurk, maar nu niet want ik heb geen blauw lapje.'
'Nou, dan maar die zwarte met rode streepjes.'
'Moet het een lange jurk worden?'
'Ja, een lange jurk tot haar voeten en met een dikke rok.'
(Een dikke rok?)
'Een dikke rok?'
'Ja, zodat ze kan dansen.'
'Oo, je bedoelt een wijde rok, nou dat zullen we eens even fiksen.
Zo, wat vind je hiervan?'
'Ja mòòi!
Omaaa..'
'Ja kind?'
'Heeft Barbie al schoenen?'

donderdag 24 maart 2011

Gooische vrouwen

Best een aardige film, dit toetje van de serie Gooische vrouwen, maar het had ook wel meteen op de televisie gemogen.
Cheryl Morero en haar vriendinnen krijgen allemaal last van een dipje en vertrekken naar goeroe Loes Luca (Word wie je bent...) in Frankrijk. Daar knappen ze niet echt van op, dat gebeurt pas, als ze als echte Gooische meisjes gaan shoppen in Parijs. Aardig niemendalletje, maar niet echt een finale van de tv-serie. Wel een swingende sountrack.

dinsdag 22 maart 2011

The king's speech

Eerlijk gezegd vond ik deze film ietsje aan de saaie kant, The king's speech. Tja, want wat gebeurt er eigenlijk, George VI wordt koning, maar heeft nogal last van stotteren, dat wil zeggen, hij hapert af en toe, echt stotteren kon ik het niet noemen. Maar ja, lastig met speeches, dat wel. Zijn liefhebbende vrouw weet een goede logopedist te vinden en die leert hem zijn spraakgebrek te overwinnen.
Best een aardig verhaal, maar niet spectaculair, ondanks dat ik best een fan van Colin Firth ben.

zondag 20 maart 2011

Sonsbeek












Tijd voor wat groen tegen al dat blauw. Nog eventjes...

zaterdag 19 maart 2011

Lydia Lunch

Als zangeres kon ze me niet zo boeien, maar op zich wel grappig dat Lydia Lunch een klein dik propje bleek te zijn van richting mijn leeftijd. Die dan ook nog heftige punksongs de zaal inslingert. Haar begeleidingsband Gallon Drunk deed ook de openingsact waarbij vooral opviel dat de zanger het zich erg moeilijk maakte door èn de microfoon vast te willen houden èn gitaar èn toetsen te willen spelen. Wel een energiek optreden.
De tweemans entreact The Pignose Willy's vond ik eigenlijk wel het leukst, gitaar, mondharmonica en een grungeachtige uitvoering van blues en countryliedjes.
En dit was allemaal te zien gisteren in het Patronaat.

donderdag 17 maart 2011

Incendies

Zware kost deze lange film. Een tweeling, broer en zus, krijgen na de dood van hun moeder brieven voor hun vader, waarvan ze denken dat die dood is en voor hun broer, waarvan ze niet eens weten dat die bestaat. We zien de zoektocht van de Canadese Jeanne in het geboorteland van haar moeder, het zou Marokko of Algerije kunnen zijn. Dan blijkt dat haar moeder een hard leven heeft geleid, met vele geheimen, waarvan het grootste even verrassend als bizar is.
Incendies, een mooie, heftige film, waar je nog wel een tijdje over na blijft denken.

dinsdag 15 maart 2011

Japanse post

Sa2mi, Chikah, Yoko-K, Bun, Chi-red, Chihiro-I, Tasuku, Yu-ri, Origami, Fummie, Lepemi, Kamome, Yukilyng, Ntsunset, Azusu0130, Su-mi, Mintcafe, Yuno Tonuri, Paper, Aska Maeda, Liu, Satomi, Merumo, Yukari, Sheluna.

Van al deze Japanse postcrossers kreeg ik een ansichtkaart met een groet en een paar aardige woorden.
Hoe zou het nu met ze zijn?

zondag 13 maart 2011

La Pat

Een prachtige diepe donkere zwoele stem heeft ze, La Pat, oftewel Patty Trossèl. Ooit zag ik haar in het Patronaat, waar zij en haar begeleidingsband waren uitgedost in extravagante kostuums en voor een geweldige show zorgden. Gisteren trad ze op in Casca, een stuk soberder in een wit (later een zwart) pak, en slechts begeleid door pianist Bert van den Brink. Ze zong liederen van Rilke, Piazzolla en van eigen hand. Charmer of Souls heet het programma, mooi concert.

zaterdag 12 maart 2011

Hoort zegt het voort

Zo'n soort ansichtkaart heb ik nog nooit eerder gezien: er staat een compleet nieuwsbericht op: Het huis van den melkboer is getroffen door zo'n 25 kogels. De verwoesting is op de afbeelding duidelijk zichtbaar, staat er nog wervend bij. (Naar mijn idee wel een handje geholpen door de fotograaf). En, smeuig detail: sleeper Jensen werd in nachtgewaad gearresteerd.
Het is 1911, een beetje Twitter avant la lettre…

donderdag 10 maart 2011

Late night show

Dit theaterstuk bleek al het laatste deel te zijn van een drieluik over wereldgodsdiensten, jammer, die andere twee gemist. In Late Night Show zien we een morsige Joodse man in een al even vies en aftands studiootje een radiobelprogramma maken, waar kennelijk nauwelijks iemand naar luistert. Mosje, de man, moppert op alles en iedereen, maakt ruzie met zijn Islamitische buurman, vindt iedereen een antisemiet en knort op zijn dirndlachtige schoonmaakster. Dan gaat de telefoon, het is God zelf die hem een teken zal geven. Dat teken komt in de vorm van de buikspreekpop Golem die de wereld zal doen veranderen. Maar Golem blijkt eerder een ongeleid projectiel dan een zegen en wordt na verschillende acties weer terug in de doos gestopt. Ondertussen vertegenwoordigen de muzikanten van het orkestje stemmen die Mosje in zijn hoofd hoort. Niet helemaal na te vertellen dit verhaal, maar wel leuk om naar te kijken. Als het toneelstuk is afgelopen wordt het publiek (dat droevig genoeg uit hooguit 20 man bestaat, slechts ietsje meer dan er op het toneel staan) uitgenodigd voor een glaasje wijn en wordt er nog volop gezongen en gemusiceerd.
Leuke avond met prima muzikanten van het Volksoperahuis (met b.v. een bijzondere vertolking van het bekende Rivers of Babylon)

dinsdag 8 maart 2011

Photo-vision

Er staat een schattige mini-expositie in Bibliotheek Noord sinds gisteren: de resultaten van een fotoworkshop voor kinderen, gegeven door Stephanie Koning. Onderwerpen als onder, boven, lichtinval, enscenering en oude meesters zijn duidelijk aan bod gekomen. Nog een paar weekjes te zien in de bieb aan de Planetenlaan 170 op de jeugdafdeling.

De onderstaande foto's zijn van Mila Roelofsen.

maandag 7 maart 2011

Club Funday

De geblokte tafelkleedjes zijn weer terug, gecombineerd met potjes kunstviooltjes en truttige schemerlampjes. Ik heb het over de terugkeer van Club Funday, het zondagmiddaggebeuren in het Patronaat, of preciezer, in het Patronaatcafé.
Gisteren was daar de eerste editie, met energieke optredens van Tall Ships en Spokes, aan elkaar gepraat door Pepe Fischer. Die even later ook een koksmuts opzette en met soep en bamihapjes rondging.
En dit alles gratis dames en heren, wat wil je nog meer.

zaterdag 5 maart 2011

De uittocht

Rieks Swarte's nieuwste stuk De uittocht is gebaseerd op het boek Storm in juni van Irène Némirovsky, een verhaal over de uittocht van Joden uit Parijs in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl Joke Tjalsma het verhaal vertelt laat Rieks beelden zien door met een kleine camera allerlei objecten, dozen en maquettes te filmen die op de tafels op het toneel liggen. Hier blijkt weer, niets hoeft echt te zijn of er echt uit te zien, dat doet je fantasie wel, als je maar wordt meegevoerd. Joke Tjalsma vertelt wisselend over de exodus zelf en hoe de dochter van Irène het uitgeven van het manuscript en de daaruit voortkomende emoties beleefd heeft.
De beelden worden van muziek en geluid voorzien door Dennis van Tilburg die daar een scala aan apparaten voor gebruikt, zoals een zelfgebouwd snaarinstrument, een fietswiel en een slagroomklopper.
En erg leuk, het publiek mag na afloop een kijkje nemen op het toneel en zo zien we dat het oude woonhuis van Irène, dat er op de beelden gewoon als een (kartonnen) huis uitziet in werkelijkheid een aantal schots en scheve halve dozen zijn.
Indrukwekkende voorstelling met een bedriegelijk eenvoudig decor.

vrijdag 4 maart 2011

Nog even.....

Brasserie De Baron neemt vast een voorschotje op de lente.

donderdag 3 maart 2011

Zoem! Fotografie

De Haarlemse fotoclub Zoem! Fotografie gaf zichzelf een opdracht en bedacht een metrolijn onder Haarlem waarbij rond de denkbeeldige haltes zou worden gefotografeerd. Echter, alleen in de ochtendschemer en er mochten geen personen op de foto's staan. Hierdoor is een heel ander beeld ontstaan van Haarlem dan we gewend zijn. Erg geslaagd, deze opdracht! Er zijn prachtige foto's bij, soms van plekken die je overdag geen tweede blik zou gunnen.
Te zien in het ABC deze expo, nog tot 20 maart.

woensdag 2 maart 2011

dinsdag 1 maart 2011

Schalkwijk

In 1966 was ik tien en verhuisden wij naar Schalkwijk, de Haarlemse nieuwbouwwijk. Ik vond het vreselijk, klemde me ongeveer aan de deurpost vast, maar het was onontkoombaar. Omdat ik persé op mijn oude school in Haarlem-Noord wilde blijven en later naar het Mendel ben gegaan ben ik ook nooit zo geaard in Schalkwijk. Niettemin was het leuk om de tentoonstelling in het ABC: 'Stad naast de stad?! Schalkwijk te kijk' te zien, een expositie over 50 jaar Schalkwijk. Aan de hand van foto's, filmpjes en plakboeken krijg je een idee van de ontwikkeling die Schalkwijk doormaakte.
Plakboeken? Jazeker, en niet zomaar twee of drie, maar mevrouw de Nobel heeft wel 37 (zevenendertig!) plakboeken volgeplakt met knipsels over Schalkwijk. Om helemaal blij van te worden zo iemand. Ze kwam zelf in de jaren zestig in de Denemarkenstraat wonen en knipte werkelijk alles over Schalkwijk uit, artikelen over de eerste winkels, de eerste bewoners, perikelen over ondeugdelijk spaanplaat, Sinterklaasintochten, de opening van de bibliotheek, een kind uit het water gered, scooterongeluk op een kruispunt, wijkagenten, het winkelcentrum, de overkapping van het winkelcentrum (jaren daarna), en ga zo maar door, zelfs mijn eigen oom Olof is door haar te boek gesteld. Eigenlijk de geschiedenis van Schalkwijk van dag tot dag.
Iedere wijk verdient een mevrouw de Nobel!
Laatste nieuws: de plakboeken zullen worden bewaard in het Noord-Hollands Archief en zelfs van pagina tot pagina worden gescand zodat iedereen er kennis van kan nemen!