vrijdag 25 januari 2008

Topek@

Ik kende hem niet, Rob Mast, de man aan wie de tentoonstelling in Galerie 37 is gewijd. Na het zien van de expositie Topek@ heb ik wel een beeld van hem gekregen. Stukje bij beetje leer je hem wat kennen, deze kalende (nog geen) vijftiger met hippe bakkebaarden, puntlaarzen en hoed. Echtgenoot, vader, fotograaf, fototriviaverzamelaar, Haarlemmer, oprichter van fotomagazine Topeka, motorrijder en zeer gewaardeerd medewerker van Spaarnestad Photo. Een man met vele contacten en een heel brede belangstelling. Vorig jaar is hij plotseling overleden op 47-jarige leeftijd. Vrienden, familie en bevriende kunstenaars hebben nu deze tentoonstelling samengesteld.
Zijn familie gunt ons een blik in zijn jeugd en zoon Floris schilderde een portret van zijn vader. Café- en motorvrienden maakten een stilleven met leren jack en motorhelm. De installatie Van Luuk Wilmering is gebaseerd op een tocht samen met Rob door een oud huis en George Moormann vertelt over zijn laatste herinnering aan hem.
Rogier Polman laat de boeken zien waar hij en Rob altijd naar op zoek waren, bijvoorbeeld in De Schalm, met titels als: Klappertanden in de Tropen, Besnijden voor beginners en Gummen kunt u ook! Soms zette de één dan zo'n boek in het zicht, in de wetenschap dat de ander vast ook binnenkort in de winkel zou komen.
Michèle Baudet toont een film waarop haar (inmiddels ook al overleden) man Hans Asselbergs een concert geeft waarbij Rob ook aanwezig was. Hans is als een alchemist bezig met klankschalen, wijnglazen en keukenlepels, een tikje op dit, een snufje van dat, bij elkaar vormt het een experimenteel klankbeeld. Op zich al de moeite waard om naar deze tentoonstelling te gaan.
Rob Mast heeft veel mensen gekend en geïnspireerd. Het is aangrijpend om dat te zien in deze ode aan hem. Heel bijzonder.
Nog te zien tot 3 februari, Groot Heiligland 37.
Hiernaast snapshots van Mast waar een memoryspel van is gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten