donderdag 6 augustus 2009

Regenboogspiraal

Pas kort geleden ontdekte ik dat er in Nederland een huis van Hundertwasser staat. En bovendien was het te bezichtigen! Hundertwasser, de kunstenaar die de rechte lijn schuwde, die vond dat bewoners van gebouwen raamrecht hadden, het recht om de muur tot reikhoogte rondom hun raam te bewerken naar eigen goeddunken, de kunstenaar die boomhuurders in gebouwen haalde, bomen die de wortels in het gebouw hadden en naar buiten groeiden om zo de lucht te zuiveren. Bovendien hield Hundertwasser van kleur en mozaïek. Dus! Op naar Houthem!

Op onze OV-fietsjes reden we dapper vanaf Maastricht via Berg en Terblijt naar ons doel. ("Zou het heuvelachtig zijn?" "Aha, dáárom heet het Berg en Terblijt..." Op de terugweg meden we dit dorp).
Meteen als je Houthem binnenkomt krijg je het idee een Fata Morgana te zien. Daar ligt tussen de bomen het regenboogkleurige gebouw als een fantastisch sprookjesbeeld. Dit is de Regenboogspiraal. Het doet dienst als Ronald MacDonaldhuis. Hier kunnen gezinnen met een gehandicapt kind vakantie vieren.
Hundertwasser is in 2000 overleden dus die heeft geen weet van dit bouwsel, maar dit ontwerp had hij al langer geleden voor een ander doel gemaakt. Er zijn nog een stuk of 60 van deze ontwerpen die beheerd worden door de erven Hundertwasser, aldus de gids. Het gebouw bestaat uit twee delen, oorspronkelijk bedoeld om twee volken nader tot elkaar te brengen. In het ronde deel van het gebouw kun je via een spiraalvormige omloop naar het dak lopen en via de daktuin loop je over het andere deel van het gebouw weer naar beneden. In het interieur veel kleur en mozaiek. De plafondhoeken zijn afgerond en de vloeren zijn hier en daar ook wat heuvelachtig. Onze gids vertelde dat het voor de bouwers een flinke omschakeling was om dit huis te maken. Een tegelzetter of stucadoor moest hier immers heel anders te werk gaan dan hij gewend was. Hij vertelde dat er een hele goede sfeer was tijdens het bouwen, ontspannener dan bij de reguliere bouw.
Kijk even mee naar dit schitterende gebouw, dit is het spiraalgedeelte van het gebouw:Dit is zo'n boomhuurder. Niet vergeten water te geven.

De daktuin, waar zelfs bomen op staan:

De golvende vloer kán wat praktische problemen geven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten