maandag 15 augustus 2011

Tuinstruinen

Dit weekend kon je tuinstruinen in en rond Steenwijk. Wat betekende dat er vijf tuinen opengesteld waren om te bezoeken. Extra leuk eraan was dat er in die tuinen ook textiel was tentoongesteld, dus dubbel reden om te gaan kijken.
Uiteindelijk kwamen we maar tot drie tuinen. De eerste tuin was de Paddenpoel, een tuin gelegen aan een meertje. Leuk en onverwacht was dat de bewoners in hun tuin ook weer een vijver hadden gemaakt, iets wat je niet zou verwachten in een tuin aan het water maar wat wel het nodige effect had. Niet zo'n grote tuin, maar wel goed ingericht met genoeg kleine paadjes om even te dwalen.
In het huis waren schilderijen van de heer des huizes geƫxposeerd en, heel bijzonder, vilten schalen van Kitty Korver, sommige met scherpe uitsnedes en een enkele met bosjes haar, echt iets om aan te raken, wat helaas niet mocht. Fijn dat er een speciale 'voellap' bij lag.
De tweede tuin was een grote boerderijtuin: Myosotis, een beetje rommelig ingericht, maar een aardige tuin om even wat rond te wandelen.
De laatste tuin die wij bezochten was erg bijzonder: De Kronkel van Henk Gelmers. Een grote tuin met heel veel kleine paadjes die elkaar kruisen waardoor je plekjes vanuit verschillende standpunten te zien krijgt. Gelmers heeft met veel oud materiaal allemaal aparte hoekjes gecreƫerd, van dakpannen maakt hij bijvoorbeeld een kronkelende slang en oude bielzen plaatst hij rechtop met een pluk siergras als contrast ervoor. Stapelmuurtjes van oude tegels of dakpannen, doorkijkjes van oude afgebladderde planken, allemaal decoratief en origineel. Mooie passende beplanting ook, veel grassen, pluimen en bodembedekkers.
Over de textiel in de tuinen kan ik kort zijn: textiel hoort niet in een tuin. Het is erg jammer dat het weer er na verloop van tijd ingaat zitten en dat het materiaal er verschoten en verwaarloosd uit gaat zien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten