zondag 4 januari 2009

Viktor & Rolf

Ik kon de mode van Viktor & Rolf nooit goed rijmen met draagbare kleding zoals je die bij C & A ziet, maar als je de gedachte dat zij kleding ontwerpen loslaat en dat verandert in kunst wordt het een heel ander verhaal. Dat ontdekte ik al snel op de overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht. Weinig van wat je daar ziet is draagbaar in de zin van aantrekken om je op straat te vertonen, maar als kunstuiting is het bijzonder en bizar!
Het eerste wat je ziet als je het museum betreedt zijn modellen met volumineuze jurken aan, maar nog extremer is het dat elk model haar eigen belichting en geluid meetorst aan een steigerconstructie. Daarbij lopen ze ook nog eens op klompen met naaldhakken!
Dit is pas het begin, in de loop van de tentoonstelling zie je dat Viktor & Rolf zichzelf keer op keer opnieuw uitvinden. Extreme silhouetten, pakken met kragen als ballonnen waar de modellen bijna geheel in verdwijnen, collecties in goud, of louter zwart, strikken, bloemen, of kleding die ondersteboven gedragen kan worden, het is allemaal even bijzonder. De stukken worden getoond met op de achtergrond beelden van de modeshows die vaak niet minder extreem zijn. Het klapstuk is het einde van de tentoonstelling, hier staan alle modellen van de Russian Dollcollectie, die getoond worden door slechts één model dat tijdens de show door V & R laag over laag aangekleed wordt, als een omgekeerde matroesjka.
Het enige waar V & R conventioneel in zijn is de keuze van hun graatmagere mannequins. Als ze nu toch eens vollere modellen zouden gebruiken, zou dat misschien de ware revolutie zijn!
Alle modellen van de tentoonstelling zijn weer terug te vinden in een gigantisch poppenhuis. Bovendien is ook de veelbesproken trouwjurk-met-strikken van Mabel te bewonderen, dus, deze tentoonstelling is een must! (nog tot en met 8 februari).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten