donderdag 14 juli 2011

De verzopen katten en de Hollander

Detlev van Heest woont met zijn vrouw Annelotte sinds een jaar of tien in Japan. Zij werkt in de bloemenimport en hij is journalist met steeds minder werk. Hij zoekt zijn bezigheden vooral thuis en is zeer geïnteresseerd in zijn buren die voornamelijk 80 plus zijn. In korte sketches die verdacht veel aan de boeken van Voskuil doen denken beschrijft hij zijn contacten met mevrouw Suzuki, meneer Zevenzeeën, mevrouw Derdedochter en dokter Binneneiland. Niet alleen de stijl doet denken aan Voskuil, maar ook de inhoud. Annelotte lijkt erg op de vrouw van Maarten Koning, ze is even opvliegend en negatief. Ook is Detlev erg gesteld op dieren, of het nu een spin bij de voordeur is of zijn kat Kootje en kan hij zich enorm opwinden als iemand zonder nadenken een boom omzaagt.
De afzonderlijke stukjes lezen erg vlot en zijn vaak geestig en geven een aardig beeld van het leven van een buitenlander in Japan.
Op de laatste bladzijden krijg je al een inkijkje in het leven van het stel als ze na Japan naar Nieuw-Zeeland zijn verhuisd. Het lijkt niet allemaal koek en ei te zijn. Hierover vertelt van Heest in het boek 'Pleun'. Ik ga het zeker lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten