zaterdag 5 januari 2013

Kunst

We bekijken een expositie in de Hallen maar, wat is het eigenlijk? In de grote zaal staan een groen uitgeslagen tuinbank, een roestvrij stalen snijtafel en een vliegtuigmotor. Op een ijzeren tuinbank, ook deel van de expositie, hebben twee dames plaatsgenomen, onbewust van het feit dat ze op een kunstwerk zitten. Of zijn zij deel van de performance die bij tijd en wijle plaats vindt? Nee toch niet, dat is een naakte jongeman die op dezelfde bank een vuurtje steekt en er diepzinnig naar gaat kijken. Helaas hebben we dat net gemist volgens de suppoost, misschien had dat wat van het mysterie dat kunst is opgehelderd. Al dit moois is van de hand van Roger Hiorns. Op de zolder gaat de expositie verder met een aantal wat smoezelig blanco doeken die volgens de beschrijving beschilderd zijn met hersenvocht van koeien. Yek! Voorts staat er een vrieskastje waar je je hand in kunt steken om zo met een ijskoude hand de expositie op een andere manier waar te nemen. Goed.
Wel leuk zijn de sculpturen van zeepsop die traag uit een pannetje komen borrelen en waarbij je heel erg de neiging hebt om je vinger er in te steken ware het niet dat ze ook weer uit hersenvocht ontstaan zijn. Uit het plafond blijken zo om de paar minuten muntstukken te vallen. Een vrouw blikt in kinderlijke verwondering omhoog op zoek naar ezeltje strekje en stopt verrukt een pasgevallen muntje als trofee in haar zak, hiermee de vermanende bordjes negerend.
Prachtig van textuur en kleur zijn de objecten bedekt met kopersulfaat waar zich knalblauwe kristallen op vormen.
In aansluiting op deze expositie staat op de middenverdieping werk van Joseph Beuys, zo mogelijk nog onbegrijpelijker. Een stel buizen en een stilleven met lamp, kast en bed.
Bij dit soort exposities blijkt een museumkaart toch altijd weer een gouden greep.

1 opmerking:

  1. Lijkt me de moeite waard.
    Intrigerend, to say the least ! En wanneer krijg zo´n kans om je vingers te wentelen in hersenvocht van een koe ?

    BeantwoordenVerwijderen