dinsdag 30 juli 2013

Handel in veren

Rascha Peper had een meer omvangrijke roman voor ogen gehad toen ze Handel in veren schreef, maar door ziekte gedwongen heeft ze het verkort uitgegeven. Nadat ze dit manuscript afrondde is ze overleden. De manier waarop zij een verhaal vertelt is altijd erg prettig: ze neemt de tijd om gedetailleerd de hoofdpersonen en hun omstandigheden te beschrijven. Ook bij Handel in veren heeft ze zich grondig in haar onderwerp verdiept. Bioloog Henk Bronkhorst is gefascineerd door Bruijns boshoen, een vogel waarnaar hij op zoek is in Nieuw-Guinea en waarvan anno 1958 niet zeker is of hij al dan niet is uitgestorven. Ondertussen voedt zijn vrouw Minke in Nederland hun twee kinderen op en merkt dat haar huwelijk niet is wat ze ervan verwachtte. Maar ja, zo ging dat nu eenmaal in die tijd, zal ze jaren later aan haar kleindochter Wendy vertellen en ze maakt haar ook deelgenoot van het geheim dat ze met zich meedraagt.
Zoals gezegd een prettig vlot lezend verhaal waarbij je in eerste instantie moet gissen naar de verhoudingen tussen de verschillende personen, wat het juist weer spannend maakt.
Je kunt duidelijk merken dat er verschillende lijntjes lopen waar Peper nog meer mee had willen doen. Zo zou Wendy naar New York gaan, zal ze dan Rick ontmoeten die zo belangrijk voor haar oma was, of niet? En van wie was het mailtje dat Rick ontving? Zelfs met de inbraak waar het boek mee begint had ze nog een plan kunnen hebben.
We zullen het nooit weten. Evengoed is het boek zeer lezenswaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten