zondag 9 november 2014

Mauerfall

Dit weekend moesten we in Berlijn zijn en we vielen met onze neus in de boter. Vandaag is het 25 jaar geleden dat de muur viel tussen Oost-en West Duitsland en deze Mauerfall werd natuurlijk op spectaculaire wijze herdacht. Het wemelde het hele weekend al van de filmploegen en satelietwagens bij de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie. Waar vroeger de muur stond waren nu ballonnen neergezet, als een lange rij witte ronde schemerlampen. Op veel plekken langs de route stonden grote filmschermen waarop historische beelden te zien waren en aan de muren hingen foto's en zelfs een uitvergroot stripverhaal. Er liepen uiteraard uiteraard vele, vele toeristen te flaneren.
In oktober 1989 waren mijn man en ik voor het eerst in Berlijn. De muur stond nog stevig overeind en een uitstapje naar Oost-Berlijn was een spannende onderneming. Vooral het museum bij de grensovergang maakte veel indruk. Verhalen over ontsnappingspogingen in een koffer of luchtballon of gewoon maar wanhopig de Spree over zwemmen, zo hard als je kon. Verhalen over de verscheurde gezinnen, een moeder die vanuit een raam op de bovenste etage huilend naar haar dochter zwaaide die in West-Berlijn ging trouwen. Een maand later viel de muur, wij zaten sprakeloos voor de televisie.
Inmiddels is dat alweer 25 jaar geleden en zoals een inwoonster van Berlijn ons spontaan op straat vertelde: Alles hat sich verändert. Gott sei Dank!
Wat de festviteiten betreft, alle drukte rond de Brandenburger Tor hebben we aan ons voorbij laten gaan. In het Mauerpark was het al druk genoeg. De witte ballonnen gingen een voor een de lucht in en niet zoals ik steeds dacht allemaal op het zelfde moment als een soort lichtgevende muur. Het ging een beetje als een nachtkaars uit en eigenlijk was dat prima want zo'n feest als 25 jaar geleden kun je nooit meer evenaren.

1 opmerking: