zondag 22 januari 2017

De reuzen

Al dagen gonst het op social media: de reuzen komen! Het gaat om Abdramane en Brahim, respectievelijk 2.37 en 2.46 meter lang. Ze zijn dit weekend in Haarlem ter promotie van de opera Cajanus van Zangstudio Haarlem die in maart in première gaat. Cajanus leefde in de 18e eeuw en was zo'n 2.50 meter lang. Hij verdiende zijn geld met zijn lengte, hij trok rond langs jaarmarkten en vorstenhuizen. Aan het eind van zijn leven woonde hij in het Proveniershof in Haarlem.
In al die jaren is er weinig veranderd, Brahim Takioullah en Abdramane Dembele trekken ook rond om bekeken te worden en verdienen zo hun geld. En eerlijk is eerlijk, het is spectaculair. Toen ik vandaag de Lichtfabriek binnenkwam zag ik als eerste Abdramane boven alle mensen uitsteken, het was alsof hij op een tafel stond. Nee dus. Gewoon een hele lange man met buitensporig grote voeten. Hoe moet het zijn om zo te leven? Al die mensen die je aangapen, die met je op de foto willen, die steeds dezelfde vragen stellen? Dat je nooit normaal een deur door kan lopen of naar het toilet kan gaan? Dat je geen openbaar vervoer kunt gebruiken? Gelukkig is hij niet alleen maar vormt met Brahim en Sultan Kösen (de langste man in leven, verhinderd om aanwezig te zijn vanwege een gebroken been) een trio dat min of meer veroordeeld is tot elkaar.
Ik heb maar geen foto genomen, dat voelde toch teveel als apies kijken en ook niet de verkiezing van de langste Haarlemmer afgewacht. Het komt ongetwijfeld maandag allemaal in de krant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten