zaterdag 17 juni 2017

Dag van de Architectuur 2017

Marjolein van Eig ontwierp het brugwachtershuisje dat bij de Melkbrug staat. Het huisje was vandaag te bezichtigen omdat het Dag van de Architectuur was. Het huisje is maar klein dus veel tijd kostte het niet maar het was toch wel heel leuk om even in de schoenen van de brugwachter te mogen staan.
Maarten Busker, die min of meer het voortouw had genomen met het initiatief tot de bouw introduceerde Marjolein. Ze vertelde dat de verkiezing van haar huisje (voor de voorgeschiedenis klik hier) haar de stap heeft doen zetten om als zelfstandig architect te gaan werken. Het huisje moest hufterproof worden, reden voor Marjolein om de gevel uit te voeren in in- en uitspringende bakstenen, daar kun je geen mooie graffity op maken. Ze koos ook voor baksteen omdat het dan mooi aansloot op de bestrating. Omdat  ze aan allerlei maten gebonden was koos ze ervoor om de werkruimte boven te maken. Zo heeft de brugwachter een goed zicht op beiden zijden naar het Spaarne. Niettemin is het bedieningspaneel van de Melkbrug toch buiten geplaatst, zo heb je meer contact met het publiek. Dat dat handig was bleek wel meteen toen de brug open ging, de brugwachtster kon een niet oplettende mevrouw even waarschuwen dat de boom naar beneden ging.
Het dak van het huisje is afgewerkt met leisteen, aan de zuidzijde afgewisseld met leien waarin zonnecellen verwerkt zitten. De goot is heel subtiel in dat dak weggewerkt en de afvoerpijp loost meteen op het Spaarne zodat het riool niet onnodig belast wordt. Het huisje is binnen inderdaad piepklein maar heel praktisch ingericht. Mocht het niet  meer in gebruik zijn dan kan er een vakantiehuisje worden gerealiseerd, slim. Als finishing touch is het huisje versierd met een haan en een hond waar 's avonds subtiel licht doorheen valt. Deze dieren waren vroeger symbolen van energie en waakzaamheid, een verwijzing naar het transformatordeel onder het huisje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten