vrijdag 18 mei 2007

Mawoevrij

Zijn de termen de termen Mawoevrij en Didoza typisch Haarlems? De meeste Haarlem-Noorders van mijn leeftijd denken dan gelijk aan zwembad Kleef waar je een knipkaart kon kopen voor de desbetreffende dagen. Met je zwempak en badmuts (verplicht!) in een naar rubber ruikende geruite badtas een uur in de rij staan om te kunnen zwemmen. Stond je vooraan dan moest je wel lang wachten, maar je had meer kans op een eigen hokje. Achteraan was de kans groot dat je je in het schaaphok moest omkleden. Het bad was verdeeld in een jongens- en meisjeskant, daar werd strikt de hand aan gehouden. Hoe mooier het weer, hoe drukker het was en hoe korter je maar mocht zwemmen.
In mijn herinnering had Kleef veel weg van de Houtvaart, maar ik heb er werkelijk nergens een foto van kunnen vinden, alleen deze uit 1920 van het bad in aanbouw. (Uit '"Als de dag van gisteren")

Voor alle duidelijkheid, Mawoevrij is niet de exotische naam van het zwembad zoals iemand dacht, maar betekent heel prozaïsch: maandag, woensdag, vrijdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten