Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra schreven het boek: 'Vertel dit toch aan niemand': Leven aan het hof. Aan de hand van brieven die hofdame Henriëtte van de Pol schreef aan haar moeder schetsen zij een beeld van het leven aan het hof in de 19e eeuw.
Henriëtte kwam in 1880 in dienst bij koningin Emma, een godsgeschenk voor haar familie, want zo wist zij de status van haar familie behoorlijk op te halen. En status en regels was al waar het leven om draaide in die tijd. Een hofdame werd slecht betaald, want om het geld zou je toch geen hofdame willen zijn, er werd over geld überhaupt niet gesproken. Maar wel werd verwacht dat Henriëtte haar japonnen in orde had, want een hofdame moest natuurlijk wel de toon aangeven in de heersende mode. Voor alles waren regels, hoe je moest lopen, zitten en waarover men moest spreken. De verhouding met koningin Emma was altijd in een spagaat, Henriëtte vond haar erg aardig, maar mocht tegelijkertijd nooit echt intiem met haar zijn. Ze speelde altijd een rol en kon nooit echt zichzelf zijn. De koning en koningin werden constant naar de ogen gekeken en zij verlangden ook totale overgave. De hofhouding diende als buffer tussen de vorst en het gewone volk en vormde een zeer gesloten bolwerk.
Daarom is dit boek een zeer interessant inkijkje in het leven aan het hof in die tijd. In deel twee van het boek wordt het leven in onze tijd aan het hof beschreven, de standenmaatschappij is afgebroken, maar het Koninklijk Huis is overeind gebleven.
woensdag 26 december 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten