zaterdag 22 oktober 2011

Masterclass

Een masterclass van Joost Veerkamp, geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen. Toch wilde ik erheen, we hebben niet voor niets al jaren een echte Veerkamp in huis.
Deze masterclass werd gehouden in het Teylers Museum, in het kader van de Engelse Campagne for drawing die de boodschap uitdraagt: iedereen moet teken want dat is goed voor de communicatie, de hersenen en wat al niet meer.
Henk Schiffmacher en David Bade gaven de vorige dagen al een les en morgen is Ans Markus aan de beurt. Vandaag dus Veerkamp. Hij deed het met verve. Tekenen is vooral kijken volgens Veerkamp. Hij illustreerde dat met een aantal beelden, zoals een foto van een koe. Later bleek dat niet iedereen was opgevallen dat de vlekken van de koe de vorm hadden van de wereldkaart.
Veel beelden hadden als onderwerp perspectief of gezichtsbedrog. Er waren ook wat foto's van krijttekeningen zoals deze (klik) hier. Daarna liet hij een aantal voorwerpen de zaal doorgaan, al of niet in een zakje verpakt. Later moest je die tekenen in het bij de les horende schetsboekje, en toen bleek hoe moeilijk het is om een tennisbal te tekenen (hoe loopt die lijn precies) of een voorwerp dat je niet kent en nu alleen maar gevoeld hebt, bijvoorbeeld een tenenspreider voor nagellakkende dames, of een glassnijder. Een interactieve les dus. Van de beste leerling uit deze klas toonde Joost ook de resultaten. Het was Peter van Dongen, een 45-jarige striptekenaar en illustrator die in dezelfde klare lijn werkt als Joost Veerkamp zelf. Veerkamp besloot deze class met een vraaggesprek met van Dongen, de beste tekenaar van Nederland, volgens hem.
Erg leuk initiatief van Teylers Museum, deze masterclass!
De expositie van Claude Lorrain ben ik daarna nog even doorgerend, maar die laat ik verder maar voor wat het is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten