zondag 16 oktober 2011

Verliefd, verloofd, getrouwd

Een heerlijk damesdagje vandaag in het Noord-Hollands Archief: eerst een modeshow van Zaanse kleding en daarna een bruidsmodeshow. Interessant!
Zaanse bruiloftsgasten van rond de 19e eeuw laten zien wat ze allemaal dragen. Model Elles toont dat ze onder haar mooie zijden rok nòg vier rokken draagt, onder andere een sitsen rok en een eenvoudige wit linnen rok. De ladyspeaker vertelt dat het model ook een zak onder haar rokken heeft voor haar broodnodige spulletjes. Waarop Elles met een brede grijns een mobieltje tevoorschijn haalt. Alle kleding is zelfgemaakt op enkele kanten erfstukken na. Alle sieraden daarentegen zijn weer bewaardgebleven van vroeger.
Joke van Dijk van Couturage laat haar modellen bruidsjurken showen uit de vorige eeuw. Ze heeft japonnen uit 1912, uit 1949, uit de hippietijd en van nu, een lust voor het oog. Ze variëren van schattig tot beeldschoon. Het mooie is dat ze ze niet als museumstukken beschouwt, je kunt ze zelfs huren.
Om de dag helemaal af te maken is er nog een optreden van trio Bijlsma²Hooglugt, waarbij Michaela en passant laat zien dat ze in plaats van de naam de profielen heeft geborduurd van haar en collega Lolita in hun jassen. Tot slot een optreden van de Jane Austen Society met dansen die we kennen uit de films Pride and Prejudice.
Een middag om van te smullen!

(Vergeet ik nog te melden dat er een kleine expositie staat over gebruiken rond zwangerschap en geboorte: Van bakerpraat tot babyshower. Ook leuk!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten