Geen zeegezicht zonder stormachtige grijze wolkenlucht erboven; als je de schilderijen in de Hallen bekijkt bij de tentoonstelling Naar zee, lijkt het of we nooit wolkenloze hemels hebben in Nederland. Of misschien zijn die te saai om te schilderen, kan ook. Over saai gesproken, een schilderij met alleen een bruingrijze zee met een grijze lucht erboven leek in eerste instantie heel saai, maar bleek toch wat hypnotiserends te hebben. Het heet De Zuiderzee, geschilderd door Willem B. Tholen. Een tijdgenoot zegt hierover volgens het bordje: Zelden is de liefde van de Hollanders voor hun grijze wijde zee zoo eenvoudig en verrukkend uitgesproken. Mmm, ja, daar kan ik me wel in vinden.
Een dergelijk tafereel hangt ook op de zolder, maar dan als foto, een grote kalme blauwe zee lijkt saai, tot je de titel leest: Zeebrugge (Belgium) March 6 1987: The Herald of Free Enterprise capsizes just about the harbour of Zeebrugge killing 192 people. Plotseling krijgt de foto een heel andere lading.
De tentoonstelling is zeer gevarieerd, er hangen schilderijen van Mesdag en Israels, maar ook Wolkers en Jan Cremer zijn vertegenwoordigd.
Verder staat in het Paviljoen (het zoldertje van de Hallen) een minibioscoopje waar ik een leuk filmpje zag over de werkwijze van Teun Hocks. Hij schildert eerst zijn decor, poseert er vervolgens zelf in en maakt met de zelfontspanner foto's, drukt die af en bewerkt die weer met dunne verf. Resultaat, vaak grappige, wat surrealistische, Alex van Warmerdamachtige schilderijen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten