zondag 8 juli 2012

Roze zaterdag

'Ik dacht altijd dat homo's gewone mensen waren', mopperde een collega eens toen het carnavaleske karakter van de Gayparade ter sprake kwam. Gisteren liepen er in de Haarlemse parade genoeg gewone mensen mee. Motorrijders, gehandicapten, politieagenten, muzikanten, bejaarden, kunstenaars, verpleegsters, ordinaire types, enfin, een dwarsdoorsnede uit de maatschappij kwam voorbij op deze zonnige Roze Zaterdag. Plus nogal wat ongewone mensen inderdaad: transgenders, leernichten, travestieten, levend kunstwerk Fabiola en een groene mug! Terwijl ik dit schrijf besef ik dat wat voor de een gewoon is, voor de ander ongewoon kan zijn, tegen een groene mug bijvoorbeeld kun je heel vreemd aankijken maar die is voor Haarlemmers gesneden koek. En een man op plateauzolen van twintig centimeter vind ìk weer niet gewoon...Nou ja, morgen is het maandag en doen we allemaal weer gewoon.
Een groep geüniformeerde politieagenten ('Roze in blauw') gaven aan deze parade een serieus tintje net als de transgenders die met protestborden tegen Teeven liepen.  Hierdoor realiseer je je dan weer waar deze parade eigenlijk voor bedoeld is: kunnen zijn wie je bent.
Kunstenaar Jan Heijer liep samen met zijn collega's met de roze houten pump, die ook te zien was bij de Vijfhoekkunstroute, als ode aan hun overleden vriend Frank Stolvoort, tussen alle roze vrolijkheid een klein indrukwekkend monumentje.

1 opmerking:

  1. Ik denk dat 'gewoon zijn' hoort in de kuddegeest van de mens-gelijk-heid. Ik denk dat ieder mens wel een beetje bijzonder wilt zijn maar door de normaliteit er geen uiterlijke vorm aan kan te geven (mits een bijzondere dag dat toestaat). De verschillen die we zien bij mensen is al gewoon omdat we kunnen zien, dus weten, waar de persoon zich mee ophoud. Waar komt toch dat gevoel vandaan van 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'? Het lijkt wel een ingeslopen fatsoensnorm waar de gros zich in het dagelijkse leven aan gehoorzaamt. Als ik 'gekken' wil zien, daar zijn tehuizen genoeg van, wees 'bijzonder', van 'normaal zijn' hebben we er genoeg.
    Jouw verslag is weer eens op bijzondere wijze gedenkwaardig vastgelegd. Mooie foto's ook. Dank Lidia.

    BeantwoordenVerwijderen