zondag 10 maart 2013

Maarten Spruyt

Hij is één van de weinige stilisten die ik van naam ken: Maarten Spruyt. Laatst ontdekte ik dat hij ook tentoonstellingen maakt en vandaag ging Avro's Close Up over hem.
Erg interessant om te zien hoe hij te werk gaat bij het vormgeven van een tentoonstelling. In de documentaire zien we hoe hij het vervallen slot Oranienbaum bij Berlijn moet inrichten. Hij laat zich volkomen leiden door het verval, de schimmelplekken en de scheuren in het behang. Onderstukken van vitrines worden beplakt met een print van een detail van de kachel die er staat. Prenten die het licht niet kunnen verdragen worden voorzien van gordijntjes bedrukt met een print van de haveloze muren van het kasteel. Uiteindelijk kun je bijna wel zeggen dat er niet alleen kunstwerken worden getoond op de expositie maar dat de hele tentoonstelling een compleet kunstwerk vormt.
Ik blijk zelfs enkele tentoonstellingen van zijn hand gezien te hebben, bijvoorbeeld Rood in het Tropenmuseum en Fabulous Fifties in het Gemeentemuseum in Den Haag, maar helaas, helaas, ook heel wat gemist te hebben.
Maarten Spruyt komt in de docu vriendelijk en bescheiden over en wat ik dan zelf weer erg innemend vind is dat hij een nogal rommelig gebit heeft. Gestileerd is gelukkig niet hetzelfde als perfect.
Je kunt de aflevering hier terugkijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten