zaterdag 9 maart 2013

Slagwerk

Dit weekend vindt de tweede editie plaats van de Haarlemse Lente, een evenement dat georganiseerd wordt door alle Haarlemse tentoonstellingsruimtes voor hedendaagse kunst. De flyer beloofde diverse openingen en allerlei evenementen. Ik bofte want toen ik de Vishal binnenliep om de expositie te bekijken begon daar net een demonstratie van leerlingen van slagwerkdocent Ans Rietbergen. Het eerste stuk werd gespeeld op oliedrums waar ze eerst met stofdoeken overheen poetsen om vervolgens steeds ritmischer te gaan trommelen. Daarna speelden ze een stuk op drumstel en trommels.
Hierna was het tijd voor een workshop. In eerste instantie aarzelde het publiek om mee te doen, maar Ans drukte de mensen voortvarend een shaker of kleppers in de handen en zo had ze toch snel zo'n veertig man publiek in actie gebracht. Dat de touwtjes van de kleppers allemaal in de knoop zaten kon Ans ("Wie heeft er een schaar?") niet deren.
Het begin van het stuk zou 'spooky' zijn en moesten wij met plastic zakjes ritselen en daarmee de wind verbeelden. Bij een volgend deel had Ans zich laten inspireren door de Vishal zelf en moest een deel van het publiek in de maat zonnevis, zeeduivel of rog zeggen. Arme buitenlandse toeriste die het woordje rogggg amper uit haar mond kreeg. De shaker diende gehanteerd te worden met een 'stiff wrist' zoals Ans in het Engels doceerde en de plankjes moesten op ritmische wijze tegen elkaar geklapt. Dit alles onder de verbaasde blikken van toevallig door het raam kijkende voorbijgangers. Ach en wat is het dan leuk als je daar staat met je zakje en je plankjes en de meiden op de drumstel en op echte pannen tekeergaan. Net op het moment dat je bijna emotioneel zou worden is het afgelopen en zegt Ans Rietbergen: "Kijk, en dàt is nou muziek maken." En zo is het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten