vrijdag 12 april 2013

Filmfabriek Hollandia

Idee van filmmaker Marius Bruijn: een filmavond met vertoning van oude zwart-witfilms van de Haarlemse filmfabriek Hollandia, gecombineerd met nieuw Haarlems werk. En zo geschiedde donderdagavond in de Doelenzaal in Bibliotheek Haarlem.
Rommy Albers, medewerker bij EYE, wist uitputtend veel feiten over Maurits Binger, de directeur van Hollandia. Hij wilde ze ook graag allemaal met het publiek delen, wat ietsje te veel van het goede was. Maar de films maakten veel goed. De nieuwe korte filmpjes waren stuk voor stuk de moeite waard. Allemaal geïnspireerd op het werk van Binger. Zo maakte Marcella Kuiper Tijd, waarin ze oude zwart-witstadsbeelden samenvoegt met hedendaagse kleurenbeelden. Onderin het beeld loopt de tekst van het gedicht Tijd van Rutger Kopland, een poëtisch geheel.
Van de oude films was vooral Zeeuwsche meisjes een hoogtepunt. Twee struise deernen (Annie Bos en Christine van Meeteren) zitten al etend en kwebbelend in de tram naar Zandvoort waar ze zich in badkostuum hijsen om te gaan pootje baden. Bij vlagen hilarisch en een erg leuk tijdsbeeld. In de film Carmen van het Noorden verscheen heel even het bordes en de deur van (nu) Coffeestar in beeld, op ons eigen Doelenplein, bijzonder!
De films werden deze avond van live muziek voorzien door Niels van der Weiden.

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me een amusante avond, zo te lezen. Amusement vermengd met historie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klasje journalistiek17 april 2013 om 21:25

    Lijkt ons ook een leuke avond! Grappig dat je hier ook een soort recensie hebt achtergelaten.

    hopelijk heb je het leuk in Antwerpen!

    groet,
    je mede-cursisten van de Volksuniversiteit

    BeantwoordenVerwijderen