zondag 31 augustus 2014

National Museum of Scotland

Het is een parel onder de musea, het National Museum of Scotland in Edinburgh. Het is gevestigd in een enorm Victoriaans gebouw, met grote hal, glazen dak, gietijzeren pilaren en balustrades. Op elke etage zijn schatten uitgestald in een schijnbaar willekeurige volgorde, maar zo dat je steeds weer naar het volgende voorwerp toegelokt wordt. Het één is nog mooier dan het andere. In die zin doet het denken aan het Museum Collectie Brands, maar dan in het kwadraat. Of honderd maal groter. Aan een wand hangen bijvoorbeeld modellen van vissen, oud wapentuig, een ouderwetse raceauto zoals ik ze ken uit de strips van Robbedoes en een Keltisch kruis. Het lijkt niets met elkaar te maken te hebben maar de uitstalling ziet er prachtig uit en geeft te kennen: kijk eens, wat híer allemaal te zien is. In het museum is veel aandacht voor dieren, veelal gegroepeerd op eigenaardigheid. Maar er is ook een grote collectie fossielen en gesteenten, er is een afdeling over Egypte, over communicatie, over kunst en industrie, over... nou ja, teveel om op te noemen.
En geweldig dat het museum gratis is en daardoor laagdrempelig, want het is ook erg leuk voor kinderen. Hier en daar worden ze juist uitgenodigd om iets aan te raken: please touch! en er zijn op veel plekken beeldschermen met vragen of spelletjes om mee aan de slag te gaan.
Het is een genot om er rond te lopen, zo uitnodigend en interessant is alles gepresenteerd. Het enige minpuntje wat ik kan bedenken is dat de feather duster wel eens gehanteerd mag worden, sommige voorwerpen zijn wat aan de stoffige kant. Maar verder, er is maar één woord voor, om in stijl te blijven: overwhelming!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten