vrijdag 22 augustus 2014

Zandtapijten

Mijn medebezoekers hadden duidelijk geen flauw idee wat ze zich moesten voorstellen bij een zandstrooimuseum. De één maakte een gebaar van zout strooien op een gladde stoep en de ander haalde zijn schouders op. Zelf dacht ik aan een grote vloer bedekt met verschillende zandtapijten, want dat het over vloerkleden gemaakt van zand ging wist ik wel.
Het bleek echter geen museum, maar een boerderij waar een gids vlot en helder uitleg gaf. De boerderij was overgenomen en bewaard in oorspronkelijke staat: een grote kamer met bedsteden en een grote schouw. Vroeger was er geen geld voor echte kleden en om er voor het zondagse bezoek toch netjes bij te zitten strooide de boerin op zaterdagavond met zand figuren op de grond rond de tafel. Zo was er zondags toch iets leuks om naar te kijken. 's Avonds werd de kamer weer aangeveegd. Simpel en goedkoop en met een beetje fantasie kon je eindeloos patronen maken.
De zandstrooiboerderij bevindt zich in Schoonebeek en staat naast een informatiecentrum over de oliewinning in Schoonebeek, ook heel interessant, al lijkt het wel een beetje een reclamepraatje voor de NAM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten