Beminde zusters van Tineke Hendriks begint in 1936. De 27-jarige Neel woont nog thuis bij haar ouders als haar zuster Gon in het klooster gaat. Ondanks dat Neel zeer gelovig is vindt ze het heel erg dat haar zus deze stap zet en mist ze haar erg. Maar in het streng katholieke gezin is 'niet klagen maar dragen' de boodschap en het geloof gaat voor alles. Tien jaar later krijgt Neel een aanzoek van een weduwnaar met zeven kinderen dat ze met beide handen aangrijpt, haar enige kans op een eigen gezin. Zelf zal ze dan ook nog drie kinderen krijgen en dit gezin met strakke hand besturen. Als later haar eigen dochter in het verdorven Amsterdam gaat wonen en zelfs een niet katholieke vriend krijgt is dit voor Neel heel moeilijk te accepteren.
Tineke Hendriks schreef Beminde zusters met haar eigen moeder als voorbeeld. Net als Neel trouwde zij met een weduwnaar met zeven kinderen en kreeg er zelf nog drie. De maatschappij veranderde enorm tijdens haar leven. De ontkerkelijking was groot, de zeden werden losser en de vrouwenemancipatie zorgde voor een heel andere rol van de vrouw. In het boek zie je dat Neel grote moeite heeft met deze veranderingen. Het valt haar vooral zwaar dat het geloof niet meer dezelfde rol speelt in het leven van haar kinderen zoals in dat van haar.
Het boek gaat met stappen van zo'n tien jaar door het leven van Neel en het is heel erg herkenbaar voor (katholieke) vijftigplussers. Tineke Hendriks heeft een prachtig beeld neergezet van een tijd die onze ouders nog meemaakten maar die nu voorgoed geschiedenis is.
zondag 8 februari 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten