vrijdag 25 augustus 2017

Chapeaux

Op de valreep zag ik nog de tentoonstelling  Chapeaux in Paleis het Loo, met de hoeden van Beatrix. De gids vertelde dat Beatrix niet wilde dat er foto's van haar hoeden genomen werden maar ze zijn natuurlijk overbekend dus dat is niet echt een ramp.
De hoeden zijn prachtig gepresenteerd, strak op een rij, op kleur en op soort. De gids vertelde dat ze allemaal getoond worden op ware hoogte, aangepast aan de lengte van Beatrix zelf dus. En ze is niet zo groot blijkt. Naar het bekende silhouet van de koningin zijn eenvoudige draadfiguren gemaakt waarop de hoeden geplaatst zijn. Het is allemaal simpel maar perfect gedaan door Maarten Spruijt, ik zeg: Chapeau! Op de expositie zien we de vele variaties op de bol, de rand en de versieringen, ze zijn bijna oneindig. Wat mij wel aanstaat is dat de hoeden soms weer vermaakt en aangepast worden, een reden om geen ontwerper of jaartal te vermelden.
Nog een kleine anekdote van de gids: bij de opening van de tentoonstelling arriveerde Beatrix, zonder hoed! Op een opmerking daarover zei ze vrolijk: 'Ze zijn allemaal hier!'
De foto komt van de website van Paleis het Loo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten