zaterdag 21 september 2013

Zwaanswijk in Castellvm Aqvae

Je moet er even een klimmetje voor over hebben want het ligt op de top van de Hoge Duin en Daalseweg, maar Castellvm Aqvae is de moeite waard. Een ronde betonnen bunkerachtige ruimte, het zou een hypermodern gebouw kunnen zijn maar het is een oude watertoren. Ingegraven in het duin, ooit gebruikt als waterreservoir voor 76 huizen maar nu in gebruik als galerie.
Vandaag opende de expositie Pieter Zwaanswijk, een keuze,  in de serene bijna kapelachtige ruimte, het is de perfecte locatie voor de absurde kunst van Zwaanswijk. Zijn zeer herkenbare schilderijen met meestal model Wigbolt Kruyver komen goed uit op de kale wanden. Langs het raam en in de buitenruimte staan objecten, een hertengewei met lederhosen, een in jute geklede kruipende man met een touw om zijn nek, een hertje doorboord met penselen.
In een kelder even verderop, weer zo'n knots van een bunkerachtige ruimte, staat de installatie De dood van Kim Jong Il, een schilderij vol met wenende en weeklagende Wigbolts gecombineerd met geluid van jammerende mensen. Je kunt er even plaatsnemen ter bezinning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten