vrijdag 10 oktober 2014

Dwaallicht

In Dwaallicht, het klassieke boek van Willem Elsschot helpt burgerman Laarmans drie Aziatische zeelui zoeken naar Maria van Dam, een vergeefse tocht waarbij verschillende onwillige figuren op hun pad komen. Toneelgroep Het Volk heeft hier een toneelstuk van gemaakt en ik was erg benieuwd hoe je dat met twee acteurs zou oplossen.
Als volgt: Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten spelen beiden Laarmans, soms samen in de pas, soms de een de ander aanvullend met tekst. Af en toe stapt een van hen in de rol van één van de passanten. De zeelui worden alleen maar aangeduid en krijgen pas in de allerlaatste scène tekst. Een smakelijke voorstelling waarbij de tekst van Elsschot het best tot zijn recht komt in de rol van Laarmans, de andere rollen worden nogal dik aangezet wat vaak ook wel weer komisch is. Als je niet weet dat het verhaal uit 1946 stamt zijn woorden als rijstkakker of Zwartepieten waarmee de Aziatische zeelui worden aangeduid nogal bedenkelijk.
Het toneelbeeld is mooi: een sober decor, met midden op het toneel een driehoek die beurtelings als bar, etalage of bureau fungeert, compleet met een opklapbare telefoon of biertap, perfect. Een werkstuk van Piet Zwaanswijk en Jan Heijer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten