dinsdag 26 mei 2015

Nena

Wat een bijzondere film: Nena, een Nederlands-Duitse coproductie. Nena is een ca 16-jarig meisje wiens vader en moeder gescheiden leven. Haar vader is bijna volledig verlamd en woont bij zijn broer die voor hem zorgt. Nena woont bij haar moeder maar zoekt haar vader vaak op. Ze beleeft haar eerste heftige liefde en dan doet haar vader een zelfmoordpoging. Het blijkt zijn tweede al te zijn en Nena is woest omdat ze dat niet wist. Ze praat er met hem over op de manier van: wat heb je liever, onder de trein of verdrinken, zoals ze ook met haar vriendje praat. Als niemand haar vader met zijn doodswens durft te helpen besluit Nena het dan maar zelf te doen.
Een indrukwekkende film, prachtig gespeeld door Abbey Hoes die praktisch de hele film draagt. Deze Nederlandse Audrey Tautou is met haar sprekende bruine ogen een genot om naar te kijken. De film is fijn statisch opgenomen met lange rustige shots. De openingsscène is al een pareltje: een lang shot waarbij een zwembad van bovenaf gefilmd wordt. (Klik hier voor de trailer). Grappig detail is de scène van Nena met een tros ballonnen, een knipoog naar het bekende liedje 99 Luftballons.
Filmmaakster Saskia Diessing had zelf een ernstig zieke vader en het recht op zelfbeschikking was voor haar een belangrijke reden om deze film te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten