zondag 6 september 2015

De halfbroer

De halfbroer van Nicolien Mizee is nogal autobiografisch begrijp ik uit de recensies. Daarom alleen al is het boek leuk om te lezen want wie is wie (onder welke naam) en waar in Haarlem speelt alles zich af? Maar verder is het ook erg luchtig en grappig geschreven.
De titel is De Halfbroer maar het duurt driekwart boek voor de halfbroer als zodanig werkelijk op de proppen komt, de rest van het verhaal meandert wat door. Hoofdpersoon/vertelster is Marly Sanders die tot voor kort gebrouilleerd was met haar ouders. Zodra haar moeder haar opbelt om hulp te vragen voor haar dementerende vader (op even luchtige toon als het hele boek is) staat Marly weer op de stoep en wordt ze, als vanouds, weer voor het karretje van haar moeder gespannen. Ondertussen weten we dat Marly moeite heeft om andere mensen te begrijpen, al sinds haar middelbare schooltijd heeft ze het gevoel dat er een grote kloof van onbegrip gaapt tussen haar en de rest van  de wereld. Na jaren uitkering bij de sociale dienst heeft Marly nu eindelijk een beroep, ze geeft schrijfles en heeft zelfs drie boeken geschreven. Bovendien krijgt ze een relatie met een man waarop anderen steevast reageren met: maar je was toch lesbisch?
Al kabbelt het verhaal wat door, het boek is erg onderhoudend geschreven en hier en daar erg grappig. Zo meldt ze droog als het weer niet tot seks is gekomen met haar nieuwe fiancée: de schone onderbroek kon aanblijven.
Hier kun je een radiointerview beluisteren met Mizee en hier een filmpje van de boekpresentaite bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten