vrijdag 27 april 2012

Groots en meeslepend

Ik kende Steven de Jong vooral van Starla, het ietwat melige smartlappenduo, en van de Alpenoperette die alweer een stuk leuker was. Maar sinds gisteren weet ik dat hij een komisch talent is en ook nog eens goed kan zingen.
De voorstelling Groots en meeslepend vindt plaats in de oefenruimte van de Firma Rieks Swarte, in de voormalige kaarsenfabriek. Daar zit Steef al te zingen achter de piano als het publiek op de tribunes plaatsneemt. Hij steekt van wal en vertelt het verhaal over zijn oma Nellie, die op 15-jarige leeftijd meeging met een acrobatisch duo en na een uitgebreid tournee pas na zes jaar weer terugkwam bij haar ouders. Nu, jaren later, heeft Steven nog een adres van  een van de acrobaten en hij besluit de man in Wenen op te zoeken. Ondertussen heeft hij ook verteld over zijn liefde voor operette en ons het een en ander laten horen op een oud pickupje. Dan begint het verhaal pas echt en kruipt Steven in de huid van diverse personages. De oude acrobaat blijkt te zijn overleden, diens bovenbuurman wordt vermoord,  er doet een roodharige femme fatale mee en Rudolf, de zoon van keizerin Sissy blijkt een oogje op Steven te hebben, het verhaal wordt hoe langer hoe gekker en grappiger en Steven switcht van het ene naar het andere personage en blijkt een geweldig komisch talent te zijn.
Het decor is van een ingenieuze naïviteit: wat een simpele kartonnen doos lijkt blijkt een multiuitklapbaar decor te zijn met hierin verborgen: een pop-up doodskist en graf, een complete slaapkamer, een bierstube, een huiskamer en een rozenboog, allemaal zeer vernuftig in elkaar passend. De oude televisie vertoont beelden die op verrassend precieze wijze inhaken op de liedjes die Steven zingt, zo zien we bijvoorbeeld ineens drie flapkannen in beeld, die 'meezingen' met hun flap, geweldig getimed en heel grappig. En dan nog de piano, die blijkt ineens een eigen leven te leiden en zelf liedjes te kunnen spelen. Al met al een geweldige voorstelling, als je nog een kansje hebt om te gaan: aangrijpen! Groots en meeslepend wil ik leven van Steven de Jong en de Firma Rieks Swarte.
(foto is van het Haarlems Dagblad)

1 opmerking:

  1. Ja, helemaal mee eens. Ik was er woensdag en viel van de ene verbazing in de andere. Wat kn die man veel! STARLA treedt op Koninginnedag trouwens weer op in de Vijfhoek.

    BeantwoordenVerwijderen