zondag 1 april 2012

Soldaten huilen niet

Soldaten huilen niet van Rindert Kromhout is een jeugdroman over een alternatieve familie die in het begin van de vorige eeuw in Engeland leefde.
Quentin en zijn broer Julian wonen met hun moeder, haar minnaar en zijn vriend in een dorpje in Sussex, hun vader woont met zijn vriendin in Londen. Bij elkaar is het een warme, ietwat ongewone familie. Quentin wil schrijver worden net als zijn tante, Virginia Woolf. Hij is dan ook de verteller van dit verhaal terwijl zijn tante hem hier en daar corrigeert of aan het denken zet hoe hij iets moet opschrijven. Dat is op zich al een interessant gegeven, maar ook de familie waar hij toe behoort is bijzonder: zijn moeder is Vanessa Bell, een beroemde schilder die deel uitmaakte van de Bloomsburygroep, een invloedrijke groep schrijvers, schilders en intellectuelen.
Julian is erg in politiek geïnteresseerd en gaat naar Spanje om daar in de burgeroorlog te vechten. Als hij daar sneuvelt is dat de reden voor Quentin om dit boek te schrijven.
Schrijver Rindert Kromhout heeft zich erg goed ingeleefd in de wereld van een puber die er langzaam achter komt dat zijn familie niet bepaald standaard is. Als de bekende namen in het boek je niets zeggen is het evengoed een aantrekkelijke ontwikkelingsroman, maar ben je bekend met de Bloomsburygroep dan is dit boek extra interessant. Hier en daar zette Kromhout de geschiedenis naar zijn hand, maar in grote lijnen klopt het verhaal wel met de werkelijkheid. Hij schrijft hier uitgebreid over in zijn nawoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten