zondag 1 april 2012

Kees de jongen

Het is eigenlijk een heel voor de hand liggende combinatie: muziek van De Kift, gecombineerd met theater van Frank Groothof, gebaseerd op het boek Kees de jongen van Theo Thijssen. En dat klopt ook wel, de 'rockopera' Kees de jongen is een prachtig geheel van alledrie.
Het boek is al zo mooi, Thijssen leeft zich zo goed in in de wereld van een kind in de crisisjaren waarvan de vader overlijdt en de moeder de eindjes aan elkaar moet knopen.
In het theaterstuk speelt Frank Groothof zeer overtuigend de twaalfjarige Kees, die de tegenslagen in zijn leven met veel fantasie het hoofd biedt. Daar past ook weer heel goed de soms wat weemoedige tijdloze muziek van de Kift bij. De muzikanten spelen zelf mee waar het nodig is. Vader en moeder Heijne, (die bij de Kift respectievelijk trompet spelen en C.D.'s verkopen) als de opa en opoe van Kees, drummer Wim ter Weele als de meester, en zanger Ferry Heijne hier en daar het alter ego van Kees. Kiki Heessels vervult vele rollen waaronder de belangrijkste van Rosa Overbeek, waar Kees heimelijk verliefd op is. Uiteraard wordt ook de zwembadpas gedemonstreerd en een mooi moment is als aan het einde opa en opoe, niet de makkelijkste grootouders, ook in zwembadpas over het toneel zwieren.
Ik vraag me af wat de kinderen in de zaal van dit stuk vonden, voor hen staat het wel erg ver van ze af. Wat is bijvoorbeeld een bovenmeester en zouden zij het snappen dat je op je twaalfde van school afgaat om als jongste bediende in betrekking te gaan?
Niettemin, ik vond het een prachtig en ontroerend stuk.

1 opmerking:

  1. helaas, dat hebben wij gemist dus, ze waren ook in Heerenveen..
    Margreet

    BeantwoordenVerwijderen