dinsdag 4 december 2012

Als twee druppels water

Als twee druppels water, de film van Fons Rademaker uit 1963 is gebaseerd op het boek van Willem Frederik Hermans: De donkere kamer van Damokles. Gisteren draaide hij in de Toneelschuur, nogal bijzonder want heel vaak is hij niet vertoond. Het bleek een nog zeer genietbare film. Hoofdpersoon Ducker komt in de tweede wereldoorlog in contact met een parachutist die sprekend op hem lijkt, dezelfde ferme kuiltjeskin, alleen donker van haar. Waarschijnlijk omdat zijn huwelijk slecht is en zijn vrouw hem een slapjanus vindt gaat hij in op alle verzoeken van deze man, Dorbeck. Zo zoekt hij onderdak voor een wildvreemde vrouw, schiet een man neer, verft zijn haar donker, vermoordt een vrouw en zo meer, met het idee in het verzet te zitten.
Na de oorlog wordt hij van spionage beschuldigd en is van Dorbeck geen spoor meer te vinden.
Eigenlijk is het niet erg geloofwaardig dat de hoofdpersoon de raarste dingen doet waarvan hij niet eens weet hoe het in elkaar zit, maar toch blijft de film daardoor wel spannend.
De dubbelrol die Lex Schoorel speelt is zeker voor die tijd qua techniek zeer geloofwaardig in de film.
Anders dan bij een moderne film die in een vroegere tijd speelt heb je bij deze klassieke film toch meer het gevoel een authentiek straatbeeld te zien, bijvoorbeeld de 2e Emmastraat in Haarlem (praktisch autoloos) met op de achtergrond de Nieuwe Bavo. De mensen spraken in de jaren 60 duidelijk anders, een bekakter seurt Nederlands. Ook bijzonder om een nog jonge Piet Römer te zien in deze film en een jeugdige André van de Heuvel, inmiddels hoogbejaard of overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten