donderdag 27 december 2012

De Bray anno nu

De termen omslag, stijfselmarmer en schutbladen snap ik nog wel, maar platten, Zaans bord, spitselband, handbestoken kapitaal en single-hingebinding, daarvoor moet je toch echt een boekbinder zijn om ze te snappen. Op de expositie De Bray anno nu kom je ze allemaal tegen. Dirck de Bray was een 17e eeuwse boekbinder. Hij schreef het boek 'Kort onderweijs van het boeckenbinden' dat onlangs verscheen in een facsimile uitgave. Losse katernen van deze uitgave werden door hedendaagse boekbinders op eigen wijze ingebonden en zijn hier tentoongesteld. Het zijn ware kunstwerken geworden, allemaal zeer divers. Hier zie je er één van.
Naast papier en karton werd ook perspex gebruikt, perkament, Afrikaans hardhout, glas, elefantenhuid (waarvan ik hoop dat het niet is wat je zou denken) en leer van een op straat gevonden tas. Sommige met een bijpassende doos of foedraal.
Al deze kunstwerkjes staan in een schitterende catalogus  die, zoals dat hoort bij zo'n tentoonstelling, op een heel speciale manier is gemaakt, de binding ziet eruit als een klein accordeonnetje.
Tot slot is er een binderij uit 1658 nagebouwd, erg fraai en in de kerstvakantie ook nog een paar dagen echt in gebruik.
Dit alles is te zien in de Janskerk, tot en met 4 januari.

1 opmerking: