vrijdag 30 augustus 2013

Luchtspiegeling

Het is wel even een vreemd gezicht in het weidse Friese landschap: een huis met een toren als een lijntekening op het land. Het blijkt het kunstwerk Luchtspiegeling te zijn van Beb Mulder, gemaakt naar de originele Uniastate die hier vroeger stond. De Luchtspiegeling is in precies dezelfde verhouding nagebouwd. Nogal een flinke klus, met name het vervoer vanaf de werkplek kostte wat moeite zagen we op het filmpje dat in het documentatiecentrum draait. Er rukte speciaal een chinook helikopter voor uit om de toren, die niet over de weg vervoerd kon worden, door de lucht op zijn plek te krijgen. De toren was in eerste instantie zwaarder dan de helikopter, maar door de hekjes en de ui eraf te halen lukte het toch.
Wel werden de boeren van tevoren gemaand om de koeien op stal te zetten en moest de chinook daarna meteen in revisie vertelde onze gids gniffelend. Het filmpje geeft een aardige indruk van deze operatie waarvoor het hele dorp was uitgelopen. Nu zag ik ook dat Beb Mulder niet de grijsharige mollige dame was die ik me erbij voorstelde maar een tanige man van in de zeventig.
De Luchtspiegeling mag voor een klein bedrag ook beklommen worden, een buitenkansje.
Beb Mulder verzon niet alleen de Luchtspiegeling maar ook een klein speeltuintje op het veldje ernaast, gebaseerd op oude meubelen die schots en scheef door elkaar staan.
De Luchtspiegeling is te vinden in Bears, zo'n 6 kilometer van Leeuwarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten