vrijdag 16 augustus 2013

Radio Kootwijk

Je weet niet wat je ziet als je achteloos het bos uitstapt in de omgeving van Kootwijk. Daar staat een enorm betonnen gebouw midden op de verlaten hei. De vorm doet wel wat denken aan een kathedraal.
Dit is gebouw A van zendstation Radio Kootwijk.
Hier werd in 1928 het eerste radiogesprek gevoerd met iemand in Bandoeng, toendertijd niet minder dan een wonder. Ondertussen is het gebouw al jaren de functie van radiostation kwijt en wordt het gebruikt voor concerten en filmopnames.
Gisteren bezocht ik daar de geluidsinstallatie Draaggolf gemaakt door Robbert van der Horst, dezelfde die in 2005 het Strokasteel maakte. Terwijl het publiek wat ronddrentelt in de enorme hal reikt een meisje transistorradio's uit. Uit de radio's klinkt de stem van een radioreporter die buiten staat en ons uitnodigt met hem mee te gaan. Hij trekt een karretje achter zich aan waar een soort zendmast op staat. De muziek verzorgt hij via I-pad en platenspeler. Hij laat ons luisteren naar geluidsfragmenten die met het gebouw te maken hebben, een discussie tussen twee bollebozen over natuurkundige berekeningen bijvoorbeeld of een gesprek met iemand die zijn jeugd vlakbij het station doorbracht. Tussendoor draait de reporter muziek die buitengewoon goed klinkt daar op de uitgestrekte heide. Twee toevallige passanten kijken hun ogen uit naar het tafereel, een man met een soort houten ijscowagentje en een groepje mensen met een radio aan hun oor waaruit 'The tallest man on earth' klinkt. Terwijl de muziek klinkt vertelt de reporter ons interessante wetenswaardigheden over de heide, stuifzand en slijmzwam.
Aan het slot maant de reporter ons een heuvel op. Terwijl de zon bijna achter de duinen zakt klinkt Maarten van Roozendaal's 't Is om te janken zo mooi' wel heel toepasselijk.
Gebouw, heide en voorstelling zorgden bij elkaar voor een bijzondere ervaring, met als extraatje nog de reporter: Huug van Tienhoven die de veerman speelde in Het Zwijgen en laatst nog bij de Kift op het podium stond. O, zo leuk als alles weer in elkaar grijpt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten