dinsdag 30 december 2014

Masterpieces

Howard Greenberg (1948) begon als fotograaf maar vestigde zich later als galeriehouder. Hij raakte geïnteresseerd in de geschiedenis van de fotografie en wist een enorme collectie bij elkaar te brengen. Een deel van deze foto's zijn nu tentoongesteld in het Joods Historisch Museum. Heel veel foto's herken je: James Dean die in de regen wandelt, de executie van een Vietcongofficier, de tweeling van Diane Arbus. Hier en daar geeft Greenberg toelichting waarom hij persé deze foto of juist die afdruk wilde hebben.
Eén van de foto's is het bekende plaatje uit 1932 van arbeiders met lunchtrommeltjes op een balk hoog in de lucht bij de bouw van het Rockefeller Center. Vandaag draaide in het museum een documentaire over deze foto. Misschien iets te uitgesponnen, maar toch wel even leuk om te zien.
Wie waren deze mannen? Op een paar namen na is dat niet gedocumenteerd. Helemaal niet erg want er zijn heel veel mensen die er hun opa, vader of broer in herkennen en die zijn nu allemaal een beetje beroemd. Wie de foto heeft gemaakt is ook niet zeker. Er zijn van die dag twee foto's bekend waarop fotografen stonden die op doodenge wijze interessante plaatjes van de arbeiders probeerden te schieten. Of de foto getruceerd is was ook nog even de vraag, maar de archivaris die het glasnegatief bekeek wees dat van de hand.
De staalwerkers verdienden goed, maar haalden de engste toeren uit. Ik kreeg tenminste klutsknieën bij het kijken alleen al. Als ik het goed begreep verongelukten er jaarlijks zo'n 40 mannen dodelijk. Geen nood, die werden onmiddellijk vervangen door iemand uit de rij wachtende werkelozen.
De foto is hét icoon van de opbouw van een miljoenenstad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten