maandag 9 maart 2015

In den Groenen Tuin

Je zou er zo langslopen, het hofje In den Groenen Tuin. Het ligt tussen de Warmoesstraat en de Lange Veerstraat en de gevel ziet er eerder uit als een oud schoolgebouw dan als een gezellig hofje.
's Ochtends tussen 10 en 12 is het hofje geopend voor bezoek. Een imposante hal met oud-groen geschilderde lambrisering geeft toegang tot de tuin waaraan 14 huisjes grenzen. Het geheel oogt wat streng, mede door de formeel aangelegde tuin maar de rust is weldadig zo midden in de stad.
Het originele reglement is bewaard gebleven en hangt in de hal. Je kwam zomaar niet in een hofje te wonen. Niet alleen moest je 50 jaar en rooms-katholiek zijn, maar ook in het bezit van een behoorlyk Bed, Peuluw en Onderkleed, 6 Bedlakens en 6 Slopen en een Catoene Deken, dit alles moest tot genoegen zijn van de regentesse. En mocht je het wagen je wasgoed op hekjes of bomen te hangen (het zy droog of nat) dan kostte je dat voor elk stuk een stuiver.

2 opmerkingen:

  1. Als ik mijn peuluw weer eens aan heb ga ik dit mooie hofje zekers eens bezoeken !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, ik denk dat je er je hoofd op moet leggen Joop. En als je toch eens langs gaat kun je meteen op bezoek bij collega S.

    BeantwoordenVerwijderen