zaterdag 21 maart 2015

Station Haarlem

Suzanne Roelofs gaf gisteren een lezing over Art Nouveau en het Haarlems Station, heel toepasselijk deed ze dat in de Bibliotheek op het station. Boven die bibliotheek was oorspronkelijk het huis van de seinwachter weet ik nu, met een klein balkonnetje zodat hij alle sporen goed kon overzien.
Margadant bouwde het station tussen 1905 en 1908. Onder invloed van de toen nieuwe stroming Art Nouveau mochten de kappen van het station zichtbaar zijn.
Buiten konden onder de overkapping de koetsen worden geparkeerd zodat men droog kon in en uitstappen. Er was een ingang en een uitgang, waardoor de stroom bezoekers vlotjes naar en van de trein werd geleid.
Uiteraard wees Suzanne ons op de prachtige tegeltableaus die her en der te zien zijn (gemaakt door de kwaliteitsfirma Rozenburg) en op het plafond in de ingangshal, dat me werkelijk nog nooit was opgevallen.
Een extraatje bij deze interessante lezing: toen we buiten liepen kwam net even de zon door de wolken heen zodat we toch iets van de eclips meepikten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten