zondag 30 augustus 2015

Fietsen in Kopenhagen

Het viel meteen op tijdens ons reisje naar Kopenhagen: hier werd gefietst en hoe. Op royale brede fietspaden reden talloze fietsers op een sportfietsje, al of niet met een helm op. Bij elk rood stoplicht stopten ze, zelfs als ze rechtsaf wilden. Kalmte overheerste. Bij het voorsorteren naar links ging het anders dan wij gewend zijn: eerst oversteken en dan met de fiets half op het zebrapad plaatsnemen richting de afslag. Dat kan handiger dachten wij maar ja, ook hier geen wanklank. Wat we ook niet zagen waren fietstassen. Wie een gat in de markt zoekt: hier istie. Een enkel mandje voorop en een tas op de rug, dat is hoe de Denen hun boodschappen vervoeren.
Wij wilden ook fietsen, dus op naar de rent-a-bike. Een vrolijke bebaarde Deen heette ons hartelijk welkom. Ja natuurlijk konden we fietsen huren en zelfs tot de volgende dag. O, waren wij Nederlanders? Ja dan hoefde hij ons natuurlijk niets meer uit te leggen over fietsen. Wel demonstreerde hij even het ieniemienie slotje dat op de fiets zat. Er zat zelfs geen hangslot bij dus ik vroeg de man of onze fiets dan misschien bij hem 's nachts geparkeerd mocht worden in plaats van buiten voor ons hotel, want in Amsterdam...  'Ooo, Amsterdam!' lachte hij 'but you're in Copenhagen now!' Om dat te onderstrepen vertelde hij nog dat hij de volgende dag vroeg sloot, want ja, hij wilde ook wel eens vrij, maar als we uitgefietst waren mochten we de fietsen voor de deur parkeren en de sleuteltjes in de brievenbus gooien.
Daar gingen we. Heerlijk om zo door een nieuwe stad te rijden. Op van die brede fietspaden. En dat voorsorteren dat lukte ook op de Deense manier.
De volgende morgen stonden de fietsen gewoon netjes op de stoep voor het hotel waar we ze achtergelaten hadden. This is Copenhagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten