maandag 31 augustus 2015

Kopenhagen, Tivoli

Een pretpark, niets voor mij. Dacht ik. Maar nu ben ik in Tivoli geweest en dat vond ik enig.
Tivoli in Kopenhagen is één van de oudste pretparken ter wereld en werd gesticht in 1843. Nog steeds ademt het een sfeer van vervlogen tijden. Zo vind je de botsautootjes in een spiegeltent en staat er een schitterende ouderwetse draaimolen. Je kunt wedden  op rondrijdende mechanische postbodes op hun postfietsje, compleet met pakketje in het mandje (geen idee hoe het werkte maar het zag er leuk uit). Er is een carrousel met piratenbootjes die over de woeste baren vaart. Of vliegt kun je beter zeggen want het ging behoorlijk snel. Het bekende stripfiguurtje Pol (van Deense afkomst) heeft hier een speeltuin, compleet met zijn boot. Overal mag op geklommen en geklauterd worden.
Er is een coulissentheater met grappige decorwisselingen waarin paljas en harlekijn een rol spelen, simpel vermaak, maar o zo leuk om naar te kijken.
De octopus, die wij ook kennen van de Haarlemse kermis heeft smaakvolle vissen als schuitje en het bescheiden reuzenrad heeft bakjes in de vorm van ouderwetse luchtballonnen. Ook alle eettentjes zijn vermomd als nostalgisch winkeltje of kraampje, maar allemaal op een aanvaardbare manier. En het fijnste is, anders dan bij 'onze' kermis: er is geen gillende of schetterende muziek die dwars tegen elkaar inspeelt, heerlijk.
Mocht je overwegen om er eens heen te gaan, zorg dan dat je er bent tijdens de schemering. Als alle verlichting aangaat is het net of je weer in een ander park beland bent, het is van een smaakvolle kitscherigheid allemaal, prachtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten