maandag 24 augustus 2015

MORE

Stel je voor, je houdt van kunst en hebt toevallig een aardige collectie schilderijen verzameld. Dan zou je zomaar je eigen museum kunnen beginnen. Hans Melchers deed het. Hij kocht een groot deel van de collectie Scheringa op en liet zijn eigen museum bouwen. Dat museum heet MORE, Museum voor modern realisme en het staat in Gorssel. In Gorssel's voormalige gemeentehuis zetelt nu het restaurant van het museum en daarachter is het moderne stijlvolle museum aangebouwd. Het telt zeven zalen waarin op chronologische volgorde de tentoonstelling Scherp kijken te zien is. Er hangt werk van Charley Toorop, Jan Mankes en uiteraard Carel Willink. Een aantal zelfportretten van Philip Akkerman en foto's van Erwin Olaf.
Naast alle schilderijen staan er enkele objecten. Tobias Schalken maakte akelig levensechte figuren. In een ledikant ligt een naakt meisje op haar buik, haar handen beschermend om haar hoofd. Ze is klein in het grote bed, hoe oud is ze? Wat is er gebeurd? Haar voeten zou je zo kunnen kietelen, de tenen zijn wat gerimpeld alsof ze net gebaad heeft. De haren op haar onderbenen zijn nogal lang, het is nog net geen vachtje. Een ander figuur van Schalken is een meisje dat over een lessenaar gebogen ligt, haar vlecht hangt over haar rug. Slaapt ze? Het lijkt een vredig tafereel totdat je opmerkt dat haar linkerhand eng groot is, ja, het is een grove mannenhand. De titel van het werk is even raadselachtig: His unexpected return.
Gorssel is aardig op de kaart gezet met dit museum. Het was er behoorlijk druk toen wij er waren en dat terwijl de museumkaart nog niet eens geldig was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten