zondag 18 februari 2007

De Verdieping

Viel de expostie 'Magazine' in de Koninklijke bibliotheek wat tegen, de tentoonstelling 'De Verdieping' (ook in de KB) is zeer de moeite waard. In een schemerige ruimte met zachte achtergrondmuziek staan tientallen vitrines uitgelicht waarin de schatten van Nederland bewaard worden. Die schatten zijn zeer gevarieerd, de handgeschreven Grondwet uit 1848 ligt er, de geboortakte van Juliana, een getijdenboek, een zeekaart getekend op geitenhuid, maar ook de eerste Libelle en een serie verzamelboekjes van Blue Band en uiteraard het Gruuthuse-handschrift dat pas is verworven.
Bijzonder is ook het boek 'De eisen van de keizer' waarin was opgetekend wat voor geschenken de Shogun van Japan wenste te ontvangen bij het eerstvolgende bezoek van de Nederlandse delegatie. Hij verlangde o.a. enkele balen stof, waarvan staaltjes in het boek waren geplakt zodat niet de verkeerde stof werd meegenomen. Verder lag er administratie van de hooggeplaatste ambtenaar Vicor de Stuers die hij zelf in de marge voorzien had van fraaie en pikante tekeningetjes. Op de touchscreenpresentatie die bij deze vitrine hoorde (genaamd Kattebelletjes en liefdesbrieven) is ook een briefje van Erica Terpstra te lezen, gericht aan Hans Wiegel waaruit blijkt dat zij lijdt aan hevige spierpijn omdat ze paard heeft gereden. "De politiek is momenteel verre van mij", schrijft ze nogal geestig.
De KB zit bijna aan het Centraal station vast en de tentoonstelling is gratis, dus ga er beslist eens heen als je in Den Haag bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten