dinsdag 29 juli 2008

Kunstfort Vijfhuizen

In Fort Vijfhuizen is nooit iemand gesneuveld, er is zelfs geen strijd gevoerd. Kunstenaar Hans van Houwelingen werd door dit gegeven gefascineerd en legde daarom rondom het fort een Sluipweg aan van grafstenen. De stenen zijn hem geschonken door de nabestaanden. Merkwaardig is dat sommigen stenen slechts een paar jaar oud zijn. Het pad is nog niet klaar, er liggen nog flinke stapels stenen om verder te bestraten. Bizar, maar ook bijzonder.
Het hele fort is trouwens wel een fietstochtje waard. Er zijn ateliers in ondergebracht en er is een expositieruimte. Op dit moment staat er een tentoonstelling van Andy Holden; zelfgemaakte stalagmieten en van elpee’s gemaakte schalen. Je kunt er zelf een plaat opzetten met zijn muziek: Compositie met strijkkwartet, piano en knikkerspel. Voor de liefhebber.
In het fort vindt je verder een restaurant en zelfs een hotel. De eetzalen zijn best prettig ingericht, maar toch, misschien door de leren stoelen, of gewoon de hele entourage, verwacht je elk moment dat er een generaal binnen komt stappen met zijn liefje aan de arm. De geestige lampen in de bar zijn een knipoogje naar de oorsprong van het fort.
Tot slot noem ik hier het terras, prettig rustig, heerlijk schaduwrijk op een hete dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten