vrijdag 9 oktober 2015

The Walk

De film The Walk gaat over het plan van koorddanser Philippe Petit om een kabel te spannen tussen de Twin Towers en daaroverheen te lopen. Het plan van een gek zou je denken, maar hij heeft het echt gedaan en leeft nog steeds. Eerder zag ik al de documentaire Man on wire over hetzelfde onderwerp en dat vond ik bloedstollend eng terwijl er nota bene geen authentieke bewegende beelden bewaard zijn gebleven van deze actie. Wat zou een speelfilm eraan toevoegen?
The Walk geeft een wat geromantiseerd beeld maar is een bijzonder sympathieke speelfilm geworden over een man die in de categorie valt van: ik beklim die berg omdat hij er is. We zien Philippe in Frankrijk waar hij het koorddansen ontdekt en waar hij zijn eerste stunt uithaalt: wandelen tussen de torens van de Notre Dame. Als hij in een krant een foto ziet van de dan in aanbouw zijnde Twin Towers in New York besluit hij dat hij van de ene naar de andere toren wil wandelen. Een plan dat een flinke operatie wordt, maar waar hij, met behulp van een aantal vrienden, in slaagt.
De film is onderhoudend, je krijgt meteen sympathie voor de jonge Petit met zijn  dwaze idee en gaandeweg wordt het steeds spannender tot je met kleffe plakhandjes in de bioscoopstoel zit.
Het 3D effect heeft in deze film erg goed uitgepakt, hoewel het verhaal het niet persé nodig heeft, dat is al spectaculair genoeg.
Een klein beetje Amerikaans sentiment kwam in de laatste scène: Philip vertelt dat hij na zijn stunt een pasje kreeg waarmee hij altijd toegang tot de Towers heeft en waarbij de datum is doorgestreept en vervangen door het woord forever. En dan inzoomen op de Twin Towers met ondergaande zon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten