donderdag 8 september 2016

Dag Burgemeester

Weer een leuke tentoonstelling in Museum Haarlem: Dag Burgemeester(s). Niet alleen hangen er foto's van scheidende burgemeester Bernt Schneiders maar ook van zijn drie voorgangers, Jaap Pop, Elisabeth Schmitz en Jan Reehorst.
Heel passend kwam net toen wij de foto's bekeken, Jaap Pop himself binnenzetten. Hij nam wat foto's van de expositie en vroeg, toen hij zag dat wij hem herkenden: 'Vindt u het aardig?'. Nou, héél aardig vonden we het en dat was voor hem weer reden om ons het een en ander te vertellen. Zo wees hij ons op het exclusieve kastje dat de brandweer hem schonk bij zijn afscheid: een brandblusser waarin net een fles jenever in past. Pop heeft zelf de tentoonstelling samengesteld en koos uit onderwerpen als sport, werkoverleg, jongeren, koninklijk. Zo krijg je een aardig beeld van de bezigheden van een burgemeester.
In de vitrines liggen bijzondere voorwerpen zoals de boksbroek die Schneiders heel eventjes heeft gedragen getuige de foto ernaast en sigaartjes van Elisabeth Schmidt, 'bewaard door mij voor de geschiedenis' aldus het kaartje van Pop wat erbij ligt.
De tentoonstelling is nog dit hele jaar te bekijken.
Hieronder een foto van eigen hand die de tentoonstelling helaas niet heeft gehaald: Elisabeth Schmitz bij de opening van het (toen nog) concertgebouw in 1986.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten