vrijdag 4 april 2008

Empties

In de film Empties is de 65-jarige Josef Tkaloun zijn werk als leraar zat en neemt ontslag. Maar thuis zitten bij zijn vittende vrouw Eliska lijkt hem ook niks dus hij zoekt weer een baantje. Hij gaat werken bij de afdeling lege flessen (de ‘empties’) in een supermarkt. Dat bevalt hem prima door alle leuke contacten die hij heeft met collega’s en klanten. Ondertussen droomt hij van verleidelijke vrouwen in treincoupé’s, geïnspireerd door een aantrekkelijke collega en de spoorrails waar hij naast woont.
Op een kwade dag wordt hij aan de kant gezet omdat er een statiegeldmachine is aangeschaft. Hij mag nog wel achter de schermen blijven werken, maar daar bedankt hij voor. En dit gebeurt allemaal net voor het uitstapje dat hij in petto heeft voor zijn vrouw omdat ze veertig jaar getrouwd zijn. Dat blijkt een verrassingstochtje in een luchtballon te zijn, wat een paar mooie beelden en een verzoening met zijn vrouw oplevert. Even denk je dat Josef zijn bestemming heeft gevonden als luchtballonpiloot, maar tijdens de aftiteling blijkt dat hij toch zijn andere dromen volgt.
Een sympathieke film die gaandeweg steeds leuker wordt. Dit is het derde deel in een trilogie over liefde, leven en leeftijd van regisseur Jan Sverák. Hiernaar wordt nog even subtiel verwezen in de film als Eliska in de TV gids de film Kolya aanstreept, deel twee uit de serie.
Nog tot en met 16 april te zien in de Toneelschuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten