vrijdag 29 april 2011

Vliegboot moederschip

Bizarre scènes, grappige vondsten, gruwelijke filmpjes, het nieuwste stuk van Hotel Modern: Vliegboot Moederschip, was weer een bijzondere ervaring. Deze keer is het vooral Herman Helle die op de voorgrond treedt. In korte scènes speelt hij een dolgedraaide moderne bloemist, een declamerende dichter of een huisarts die zijn keramiekverzameling toont. Als hij dia's gaat vertonen begint dat hilarisch. Op bijna elke dia is zijn eigen hoofd te zien en op de achtergrond staat het onderwerp van zijn interesse. Blijkbaar is Helle wel heel vaak op juiste moment aanwezig om een botsing of ongeluk vast te leggen. (Gelukkig is daar internet: Helle werkt al sinds 1986 aan de fotoserie Being there, zie hier). Ook speelt hij fantastisch een gestoorde sadistische kabouter, iets wat ook heel grappig begint en steeds gruwelijker vormen aanneemt. Nog zoiets wat heel onschuldig begint: een filmpje over een over het strand waaiend bolletje, de muziek zwelt aan en, is dat nu echt een lichaam onder water, is het een lijk? De ene dode na de ander verschijnt in de film, sommigen lijken in scène gezet, sommige 'levens'echt, heel bizar.
Als laatste wandelt Herman Helle met een kleine camera aan een stok door het decor, dat heel vernuftig bestaat uit in formatie gezette kartonnen dozen, afdruiprekjes en potten met knakworsten, alsof het een maquette van een stad betreft. De beelden worden op een groot scherm geprojecteerd en nu blijkt dat we ons bevinden op Vliegboot Moederschip samen met een aantal prominenten zoals Margaret Thatcher, Idi Amin en Adolf Hitler. De situatie is nijpend, er is nog maar weinig zuurstof en geen reddende planeet in zicht. Onderkoeld commentaar van Helle: Hij is niet mijn favoriet maar in dit soort situaties weet Hitler toch altijd het hoofd koel te houden.
Als afsluiter van deze avond werd iedereen weer uitgenodigd om een kijkje op het toneel te nemen, waar ik een scherf van een 'authentiek' Delfts Blauw bordje bemachtigde. Eenmaal thuis ontdekte ik dat het blauwe patroon er met viltstift op getekend was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten