dinsdag 10 januari 2012

Dorsvloer vol confetti

Eindelijk het veelbesproken Dorsvloer vol confetti van Franca Treur gelezen. Het familieleven bekeken door de ogen van het meisje Katelijne. Ze is de middelste tussen zes broers in een streng Christelijk gezin. Haar vader heeft een boerenbedrijf in een gehucht in Zeeland. Katelijne proeft soms voorzichtig aan een andere wereld, als ze gaat logeren in Den Haag bijvoorbeeld en je voelt dat het niet lang gaat duren of ze zal zich gaan verzetten tegen het strenge regime waarin ze leeft. Haar vader en broers zijn hard en lomp en haar moeder is onvriendelijk en star, Katelijne is een buitenbeentje in het gezin, zij houdt van lezen en verhalen fantaseren.
Het boek zou twintig jaar geleden kunnen spelen of honderd jaar, zó anders is de wereld die erin beschreven wordt. Apart taalgebruik, met Zeeuwse uitdrukkingen, en waarin vader en moeder consequent met de vader en de moeder worden aangeduid
Het boek is boeiend en leest vlot. Het doet verlangen naar een deel twee waarin Katelijne zich los zou kunnen maken van dit gezin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten