woensdag 9 mei 2012

Skeletten

Anja van Zalinge is de stadsarcheoloog van Haarlem. Gisteren vertelde ze tijdens een lezing in de bieb over archeologie, de dilemma's die zich voordoen  bij het plaatsen van vuilcontainers versus archeologisch veldwerk en over de skeletten die onlangs in Haarlem zijn opgegraven.
Er zijn nu 90 skeletten gevonden waarvan de meeste op de Botermarkt en naast de Josephkerk. De skeletten op de Botermarkt lagen allemaal netjes richting oost west, klaar om in de juiste richting op te rijzen bij de opstanding. Wel is duidelijk dat de meeste getekend zijn door ziekte, ondervoeding, en artrose, de mensen hebben een zwaar leven gehad. Bij de skeletten naast de Josephkerk viel op dat ze waarschijnlijk met drie of meer tegelijk zijn begraven. Waarschijnlijk in grote haast begraven doordat er veel doden vielen, wellicht door een ziekte? Dit is één van de puzzels die de Archeologische Dienst moet zien op te lossen.
Anja vertelde vol enthousiasme over haar vak, zij is een geweldige reclame voor de Haarlemse stadsarcheologie. Het publiek hing dan ook aan haar lippen. Over een jaar of zo zal het onderzoek waarschijnlijk zijn afgerond en gepubliceerd worden. Ik ben nu al benieuwd!
De skeletten zijn dagelijks te bekijken in de Bakenesserkerk waar ze in elkaar gepast en onderzocht worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten