maandag 14 juli 2014

Bob Crébas

Als polderjongen was hij er aan gewend tegen de wind in te fietsen en lang vol te houden en dat is hem later goed van pas gekomen. Bob Crébas schreef zijn autobiografie: Iedere dag vrij. Het lijkt of hij uit oude agenda's put en het is niet heel goed geschreven maar toch leest het boek van Crébas als een trein. Hij is de oprichter van Marktplaats die met de verkoop daarvan miljoenen vergaarde. Des te leuker is het om te lezen hoe hij als jongen niet goed wist wat hij wilde, en niet erg prestatiegericht was. Hij hield meer van een relaxt leven, vrijheid en muziek maken. Hij raakte verzeild in de antikernenergiebeweging en omdat die steeds groter werd en het daar wel eens van pas kon komen las hij als hobby tijdschriften over management. Na jarenlang een uitkering te hebben gekregen zette hij een kringloopbedrijf op, een onderneming die steeds meer uitbreidde, zodat hij er op den duur een salaris uit kon halen. Goedzooi, zoals de winkel heet, en later Het Goed, groeide en kreeg meer vestigingen in het land. Voortbordurend op dit succes bedacht hij Marktplaats, de digitale versie van de kringloop.
Niet het gegeven 'van krantenjongen tot miljonair' vond ik het interessantst maar vooral hoe hij zijn idealen trouw blijft en bijvoorbeeld altijd met zijn muziek bezig blijft en tijd voor zichzelf neemt. Eén van zijn uitspraken is: Lui zijn is een hele goeie eigenschap om verder te komen want je gaat nadenken hoe het slimmer kan. (Klik hier voor een inspirerend filmpje).
Crébas is met zijn geld een nieuw bedrijf gestart: Brennels, een brandnetelplantage in de polder. Hier is ook het familiepark Netl gerealiseerd met onder meer een wilde tuin, een strandje, een bamboejungle en modderglijbaan. Van de brandnetels werd milieuvriendelijke kleding gemaakt maar voor deze branche is Nederland nog niet klaar volgens een mededelingsbord dat in het park staat.
Maar ongetwijfeld komt er wel weer iets nieuws op het pad van Crébas, hetzelfde bord vermeldt namelijk ook dat ontdekt is dat brandnetelblad  1,5 tot 2 maal zoveel eiwit per hectare oplevert dan soya, dus...

3 opmerkingen:

  1. wat leuk, ga ik lezen! Margreet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat Bob Crébas zich als oprichter en enige erfgenaam van Marktplaats opstelt is een misverstand. Reinier Bouman de voormalig directeur van de Schalm was zijn kompaan. Samen met de technicus van marktplaats verdeelden zij de buit van 225 miljoen. Reinier doet het een en ander met zonnepanelen in Spanje en geniet van de anonimiteit die niet kan voorkomen dat hij stelselmatig op de quote 500 honderd lijst opduikt. Lees hier het verhaal : Dat Bob Crébas zich als oprichter en enige erfgenaam van Marktplaats opstelt is een misverstand. Reinier Bouman de voormalig directeur van de Schalm was zijn kompaan. Samen met de technicus van marktplaats verdeelden zij de buit van 225 miljoen. Reinier doet het een en ander met zonnepanelen in Spanje en geniet van de anonimiteit die niet kan voorkomen dat hij stelselmatig op de quote 500 honderd lijst opduikt. Lees hier het verhaal : http://www.sprout.nl/artikel/hoe-reinier-bouman-marktplaatsnl-oprichtte

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Henk Sloos, je hebt gelijk, ik was wat onzorgvuldig in mijn stukje, het is zeker niet zo dat Crébas alle eer voor zichzelf op eist in zijn boek.

    BeantwoordenVerwijderen